Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
-

 

Με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στον Αη Στράτη και τα εγκαίνια του Μουσείου, ο Βουλευτής του Νομού Λέσβου και τ. Υπουργός, Νίκος Σηφουνάκης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Το έργο του μικρού Μουσείου που εγκαινίασε ο Πρωθυπουργός στον Αη Στράτη, όπως και η αναστύλωση του μεγάλου έργου της Μαράσλειου Ακαδημίας που εγκαταλείφθηκε ημιτελής τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ήταν δρομολογημένα πριν από το 2004.
Όμως όλοι πρέπει να αντιληφθούν ότι τα ακριτικά νησιά, όπως ο Αη Στράτης, δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται μόνο και μόνο για τις επικοινωνιακού χαρακτήρα ανάγκες της Κυβέρνησης.
Ουδείς αρμόδιος ενδιαφέρθηκε για το ότι δεν υπήρχαν δάσκαλοι, στην έναρξη της σχολικής χρονιάς για το μοναδικό σχολείο του νησιού.
Ουδείς ενδιαφέρθηκε ή ενδιαφέρεται για την ακτοπλοϊκή απομόνωση του Αη Στράτη, αλλά και άλλων ακριτικών νησιών.
Ουδείς ενδιαφέρθηκε για την δρομολόγηση και κατασκευή αναγκαίων έργων υποδομής στον Αη Στράτη, όπως του λιμανιού που καρκινοβατεί τέσσερα χρόνια.
Μόνο βέβαια που η επικοινωνιακή πολιτική της Κυβέρνησης έχει και τα όρια της.
Ο κ. Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι Υπουργοί αποφεύγουν - και παρά το γεγονός ότι η Ν.Δ. διανύει την δεύτερη Κυβερνητική θητεία της- να εξηγήσουν στον Ελληνικό λαό γιατί ακύρωσαν ένα σημαντικό έργο ιστορικής μνήμης και δημοκρατικής ευαισθησίας: το μεγάλο έργο της διάσωσης και ανάδειξης των χώρων μαρτυρίου στο νησί της ΓΥΑΡΟΥ, που ήταν το κολαστήριο για χιλιάδες δημοκράτες στα δύσκολα για την Δημοκρατία χρόνια.
Οφείλουν, πέραν από τις επικοινωνιακού χαρακτήρα κινήσεις, να απαντήσουν με σαφήνεια:
- Γιατί δημοκοπούν για το ωραίο αλά μικρό έργο των 250.000,00 Ευρώ του Αη- Στράτη, όταν απεντάχθηκε  το μεγάλο έργο της αναστύλωσης και ανάδειξης της ΓΥΑΡΟΥ  από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Αιγαίου προϋπολογισμού 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.
- Γιατί αδιαφορούν και αφήνουν να καταστρέφονται οι κτηριακοί χώροι μαρτυρίου του νησιού της Γυάρου, οι οποίοι μετατράπηκαν σε στάνες, όπου διαβιούν αιγοπρόβατα.
- Γιατί απαξίωσαν και κατάργησαν ένα πραγματικά έργο ιστορικής μνήμης, με μελέτες που εκπόνησε το Ε.Μ.Π., το οποίο δρομολόγησε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και για το οποίο συνεργάστηκαν και ομονόησαν, Σύλλογοι Αντιστασιακών, αλλά και σημαντικές προσωπικότητες που σε δύσκολα για την Ελλάδα χρόνια, μαρτύρησαν στο κολαστήριο της Γυάρου.
- Να απαντήσει ο κύριος Πρωθυπουργός στα μέλη της Επιτροπής ανάπλασης της Γυάρου  Μιχάλη Βαρδάνη,  Ιάκωβο Καμπανέλλη, Ευάγγελο Μαχαίρα, Τάκη Μπενά, Θόδωρο Παπαδημητρίου, Κωνσταντίνο Κατσιμπίνη, Βασίλη Καλαματιανό, Δημήτρη Καραθάνο, Σταύρο Παράβα και Ιωάννη Ρέγκα.: Που πήγαν τα χρήματα του έργου και γιατί αρνούνται την υλοποίησή του».